מזונות אישה
גם בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, נהוג שבעל חייב לספק לאשתו את צרכיה החומריים. ישנה מגמה, הנובעת מתנועות פמיניסטיות הדוגלות בשוויון בין המינים, להפוך עקרון זה למיושן אולם נראה כי יחלפו עוד שנים רבות עד שזה יתרחש בפועל, אם בכלל.
המשפט העברי, המבוסס על תורת ישראל, מחייב בעל לממשן את אשתו ולדאוג לה לכל מחסורה (שאר, כסות ועונה). המצב כיום הוא שגם בבית הדין הרבני וגם בבית המשפט לענייני משפחה נפסקים מזונות אישה בגובה המתאים לנסיבות המקרה.
בעל חייב לשלם מזונות אישה כפי שנקבעו בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה עד שיתקבל פסק דין בתביעת גירושין.
ניתן לכרוך את עניין מזונות אישה לתביעת גירושין המוגשת לבית הדין הרבני. לפיכך בעניין זה, קיימת תופעת מרוץ הסמכויות המוכרת כאשר מי מהצדדים ממהר להגיש תביעת גירושין לערכאה בה הוא רוצה לכבול את בן הזוג השני להתדיינות בה (בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני).
עניין מזונות אישה הוא עוד דוגמא לכך שלא תמיד עדיף לגברים שכל נושא הקשור בגירושיהם יידון בבית הדין הרבני ואילו לאישה תמיד עדיף שיידון בהם בית המשפט לענייני משפחה. לעיתים, דווקא בית הדין הרבני יפסוק לאישה מזונות גבוהים יותר (למשל במקרים בהם תוכיח שבעלה בגד בה, נושא שבית המשפט לענייני משפחה לא יכלול במסגרת שיקוליו בקביעתו את גובה המזונות שיש לחייב את הבעל לשלם לאישתו).
גובהם של מזונות אישה
הסכום החודשי שיחויב בעל לשלם לאשתו ייגזר מן השאיפה לאפשר לה לשמור על רמת החיים להם הורגלה כאשר חיו יחד כזוג. לפיכך תשקול הערכאה עליה מוטל לקבוע את סכום מזונות אישה את מכלול הוצאותיה, בין היתר הוצאות מזון, דיור, ביגוד, רכב (או תחבורה אם לא הורגלה שעומדת מכונית לרשותה), שכר לימוד, טיפוח יופי, חוגי העשרה וכל הוצאה נוספת שהורגלה להוציא במהלך החיים המשותפים.
מובן שיילקחו בחשבון יכולותיו הכלכליות של הבעל. לעיתים, מנסים גברים לטעון כי הכנסותיהם ירדו, זאת כדי להתחמק מתשלום סכום מזונות אישה גבוה. בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה (בהתאם לנסיבות המקרה) יבדוק אם ירידה זו בהכנסות לא נובעת מפעולות מכוונות של הבעל. במקרים כאלה, יילקח בחשבון "פוטנציאל ההשתכרות שלו" דהיינו כמה הוא יכול להרוויח אם יידרש לכך.
מזונות לאישה עובדת
לכאורה, כאשר אישה עובדת ומשתכרת למחייתה אין צורך שבעלה ישלם לה מזונות אולם אם רמת החיים אליה הורגלה לא מתאפשרת לה רק מן הסכומים שמרוויחה מעבודתה ניתן לחייב את הבעל להשלים סכומים אלה.
אישה יכולה לתבוע מזונות מבעלה גם אם אינם מתגוררים עוד תחת אותה קורת גג.
משרד עו"ד רענן גל ושו"ת מתמחים בדיני משפחה, צברנו ניסיון רב גם בניהול תביעות מזונות אישה. אל תהססו לפנות אלינו, נשמח לייעץ ובמידת הצורך לספק גם לכם שירותים משפטיים איכותיים ומסורים.