צריכים ייצוג משפטי? השאר את הפרטים ואני אדאג להוציא את האמת

התנגדות לצוואה

מטבע הדברים שרשויות המדינה (בעיקר בדמות לשכת הרשם לענייני ירושה) ומערכת המשפט (בעיקר בתי המשפט לענייני משפחה) יטו לקיים צוואות שהותירו אחריהם אנשים שנפטרו מן העולם. גישה כזו מתבקשת לאור השאיפה לנהוג בעיזבונו של אדם באופן שהוא עצמו הורה עליו.

צוואה תקפה היא למעשה הביטוי האחרון לרצונו החופשי של אדם. בחברה הנאורה מיוחסת חשיבות עליונה לרצון החופשי ולזכותו של אדם לנהוג בנכסיו ככל שיעלה על רוחו. אם הותיר אחרי אדם שנפטר צוואה, הרי שראוי לעשות כל מאמץ לכבד את רצונו כפי שהביעו בצוואתו.

למרות הנטייה המנומקת שתוארה לעיל לדבוק בקיום צוואות, ישנם מקרים בהם ניתן ואף ראוי להתנגד לקיום צוואה. כך למשל כאשר יש חשד שהצוואה נערכה שלא מתוך רצון חופשי. במקרים כאלה, אפשר להגיש התנגדות לצוואה ולפתוח בהליך משפטי במהלכו יתברר אם נפל פגם בצוואה.

במקרה של ביטול צוואה, תוסדר חלוקת העיזבון לפי הוראות חוק הירושה בדיוק כפי שנעשה במקרים בהן לא הייתה צוואה כלל (דהיינו, בדרך של "ירושה עלפי דין").

מתי ניתן להגיש התנגדות לצוואה?

התנגדות לצוואה ניתן להגיש כאשר יש חשד שהצוואה לא נערכה כדין. כך למשל במקרים בהם הופעלו לחצים על המוריש, כאשר הייתה מעורבת תרמית בעריכת הצוואה, המנוח לא היה צלול בדעתו בעת שערך את הצוואה ועוד.

באופן כללי, ישנם מקרים בהם תוהים יורשים פוטנציאלים על פשר חלוקת העיזבון כפי שמורה עליה הצוואה.

כך כאשר נמסר חלק גדול מן העיזבון לאדם שאינו בן משפחה, כאשר אחד הילדים מועדף על פני אחיו ועוד.

בישראל, נהוג לספק לקשישים סיוע בדמות מטפל צמוד (בדרך כלל עובד זר). נוהג זה הוביל למקרים בהם כשנפטר הקשיש הסתבר לבני המשפחה כי הותיר אחריו צוואה בה הוא מוריש חלק מעיזבונו (לעיתים את העיזבון כולו) לאותו מטפל שהיה קרוב אליו בימיו האחרונים.

הגשת התנגדות לצוואה

דבר הגשת בקשה לקיום צוואה לרשם הירושות מפורסם בעיתון יומי וברשומות.

מרגע פרסום זה, עומדים לרשות מי שמעוניינים להגיש התנגדות לקיום צוואה 15 יום להגיש התנגדותם זו. רשם הירושות יכול להאריך פרק זמן זה במקרה מסוים לפי שיקול דעתו.

התנגדות לקיום צוואה מוגשת לרשם הירושות. יש להגישה במספר עותקים המספיק להעבירה לכל אחד מן היורשים המופיעים בצוואה וכן לבית המשפט לענייני משפחה. בהתנגדות, יש לפרט את הסיבות לה, לצרף מסמכים רלוונטיים ותצהיר חתום על ידי עו"ד. הגשת התנגדות לקיום צוואה כרוכה בתשלום אגרה, כ-900 שח נכון לתחילת שנת 2013.

משרד עו"ד רענן גל ושו"ת מתמחים בדיני ירושה. לנו ניסיון מוכח גם בהגשת התנגדות לקיום ירושה וגם בהדיפת התנגדות כזו. אל תהססו לפנות אלינו בכל שאלה גם בנושא זה, נשמח לספק מידע מהימן, לייעץ ובמידת הצורך להעניק גם לכם ליווי משפטי איכותי ומסור.

צריכים ייצוג משפטי? השאר את הפרטים ואני אדאג להוציא את האמת

קידום משרדי עורכי דין קידום משרדי עורכי דין