אפליה במועדונים לרבות על בסיס גיל
איזה פיצוי אפשר לקבל ואיך?
אמרה מוכרת היא "אינני רוצה להיות חבר במועדון המוכן לקבל אדם שכמותי" (מיוחסת לגראוצ'ו מרקס, קומיקאי יהודי אמריקאי מפורסם ומשופם, אחד משלושת "האחים מרקס"). אמרה מבדחת לכל הדעות אולם במועדוני לילה בכל רחבי העולם לוקחים ברצינות רבה את עניין הבקרה על אופי קהל המבלים במקום ונוהגים להציב בכניסה שומרי סף, המכונים גם "סלקטורים", אשר תפקידם, הרשמי לפחות, הוא למנוע כניסה ממי שעשויים להוות סכנה או מטרד.
אופיים של חיי לילה ובילויים במועדוני ריקודים הם כאלה שבעלי מועדונים נדרשים לנקוט אמצעים להבטיח שאיש לא יפגע שכן תמיד קיימת סכנה לאירועים של התנהגות פרובוקטיבית, התפתחות קטטות ועוד. הסיכון גובר ככל שהאלכוהול זורם בחופשיות רבה יותר, האווירה סוערת ורוויה, בין היתר, מתח מיני ורמות טסטוסטרון גבוהות. הצורך בסלקציה הוא בעייתי היות והוא פותח פתח לאפליה מסיבות פסולות, בין היתר על רקע עדתי, גיל או מין.
בעבר היו מי שנאלצו להשלים עם קושי להיכנס למועדוני לילה. חשוב לדעת שבשנת 2000 נכנס לתוקפו חוק איסור אפליה במוצרים, שירותים וכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים.
כפי שמשתמע משם החוק הוא בא גם כדי למנוע תופעה של מניעת כניסה למועדונים מסיבות פוגעניות ולא ענייניות. כיום, מי שניתקל בסירוב בבואו להיכנס למועדון לילה יכול, בהתקיים נסיבות מסוימות ותוך ניהול מקצועי של ההליך, לתבוע מבעלי המועדון פיצוי בגובה עשרות אלפי שקלים.
אין צורך בהוכחת נזק
חשוב לדעת שהחוק הנ"ל מאפשר קבלת פיצוי בגובה עד 50,000 שקלים (צמודים מיום תחולת החוק) ללא שהתובע צריך להוכיח שנגרם לו נזק כתוצאה מההתנהגות הבלתי חוקית כלפיו. המצב דומה לזה הנהוג בתביעות מכוח חוק איסור לשון הרע. אלה מצבים חריגים שכן על פי רוב מי שתובע פיצוי לא יכול לקבלו ללא שהוא מוכיח שנגרם לו נזק, מראה את היקפו ומייחס לו ערך כלכלי.
תירוצים של שומרי סף ("סלקטורים") במועדוני לילה
בעלי מועדונים יודעים שאם הם מסרבים כניסה על רקע של אפליה בלתי חוקית הם חושפים עצמם לתביעה ועלולים למצוא עצמם משלמים עשרות אלפי שקלים למי שלא אפשרו להם להיכנס למועדון.
במועדונים שונים מעוניינים להתחכם ולפעול בכל זאת לשוות אופי מסוים לקהל המבלים במועדון, למשל לשמור על יחס מסוים בין מספר הגברים למספר הנשים. כדי להשיג את מבוקשם יכולים במועדונים כאלה לנסות להסביר את הסירוב בטיעונים שהחוק מכיר בהם כענייניים, למשל שמדובר במסיבה למוזמנים בלבד, שסירבו כניסה למי שנראו שתויים ועוד.
חשוב לדעת שכדי לזכות בתביעה כנגד מועדון בגין סירוב כניסה על רקע אפליה בלתי חוקית צירך להוכיח שהייתה אפליה כזו. מסיבה זו מי שנתקל בסירוב להיכנס למועדון חשוב שידרוש הסבר. בתביעה ניתן יהיה להפריך את ההסבר ולהראות שמדובר למעשה באפליה, כך למשל להוכיח שבערב המדובר לא נערכה במקום מסיבה פרטית.
משרד עורך דין רענן גל ושת' מתמחה גם בתביעות נגד מועדונים על רקע של אפליה, כולל כזו על בסיס גיל, מוצא, מראה חיצוני, או כל רקע אחר. אל תהססו לפנות אלינו בכל שאלה בנושא זה, נשמח לייעץ ולחלוק מן הידע הרב שברשותנו. בהתקיים נסיבות מתאימות לתביעה נוכל לספק גם לכם ייצוג משפטי מסור ואיכותי אשר יבטיח השגת התוצאה הטובה ביותר עבורכם.