הסכם ממון – מקרה לדוגמא
שרית ואלי הכירו אחד את השנייה דרך חברים משותפים. ניצוצות באוויר, פרפרים בבטן, התרגשות שיא וכל מה שרק אפשר להעלות על הדעת כשחושבים על הזוג הצעיר והמאוהב הזה.
העתיד נראה ורוד יותר מתמיד ולאחר כשמונה חודשים הם החליטו להינשא כדת וכדין.
לאחר שנתיים של זוגיות שידעה עליות ומורדות, כבר לא היו פרפרים וניצוצות בביתם של שרית ואלי.
מריבות, תסכולים, כעס וחוסר אמון גרמו לקרע בזוגיות של השניים ובנוסף ילדתם הקטנה נאלצה להיות עדה לאווירה מאוד לא נעימה בבית עד שלא נותרה ברירה ובני הזוג החליטו להתגרש.
שרית ואלי חשבו שהגירושין יתרמו לחיים יותר בריאים ושקטים, גם אם בנפרד – לטובתם וכמובן לטובת הילדה הקטנה. אולם טרם התחתנו או במהלך חיי הנישואים, שרית ואלי לא חתמו על הסכם ממון וכאן התחילו הבעיות האמיתיות של השניים. מי חשב על זה כשהעתיד נראה כה ורוד וחלומי?
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון זו הדרך להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג, באופן שונה ממה שכתוב בחוק, אלא על פי בחירה של בני הזוג במידה ויאלצו להתרגש.
נהוג לחשוב שהסכם ממון כולל רק את הפן הכלכלי והרכוש ששייך לבני הזוג. אולם הסכם ממון יכול להכיל כל עניין שקשור בחיים המשותפים כגון; מזונות, משמורת על הילדים, או כל נושא שקשור לחיי הזוגיות שעלול לעורר מחלוקות או וויכוחים בעתיד.
כל הסכם ממון חייב להיות מותאם לבני הזוג באופן ספציפי וניתן להיעזר בעו"ד לענייני משפחה לעריכת ההסכם מאחר וזהו תהליך מורכב מבחינה משפטית ורגשית.
הסכם ממון חייב להיערך בכתב ויכנס לתקוף רק כאשר יקבל אישור מבית דין הרבני או בית משפט לענייני משפחה. במידה והסכם הממון נכתב לפני הנישואין ישנה אפשרות לאשר גם דרך נוטריון או רשם נישואין.
אם ניקח לדוגמא את שרית ואלי, כל אחד מהם הגיע עם רכוש שונה וביחד הם צברו רכוש נוסף במהלך חיי הנישואין. לכן, החלוקה כאן צריכה להיות על פי החלטת בני הזוג במטרה שאף אחד מהם לא ייצא מקופח. אם הבית המשותף שלהם נרכש רק ע"י גלית מכספה בלבד, טרם נישאו, ללא הסכם ממון הרי שמחצית מערך הבית יגיע גם לאלי, אך אם גלית החליטה שבמידה ויתרגשו הבית יישאר שלה, כך ייכתב בהסכם הממון.
הסכם ממון צריך להיות הוגן כלפי בני הזוג והנכסים עימם הגיעו טרם נישאו. חלוקה לא הוגנת (ולא בהכרח שווה) עלולה לגרום למחלוקות קשות ולא נעימות בין בני הזוג ולכן למען השקט הנפשי רצוי ומומלץ לחתום על הסכם ממון.