תביעה להסדרי ראייה
תביעות גירושן אופיים שהן עלולות להפוך למאבק טעון בין שני צדדים ניצים. עניינים רבים צריכים להיפתר במסגרת הליך גירושין, אחד מהם הוא המשמרות על הילדים המשותפים והסדרי הראייה שיקבעו לבן הזוג שאינו ההורה המשמורן.
ברוב העניינים, צדדים בהליך גירושין יהיו חלוקים עד כדי יריבות קשה. בעניין המשמורת והסדרי הראייה דווקא ייתכן אפילו שיתוף פעולה שמטרתו הגעה להסכמה שתיטיב עם הילדים. במקרים אחרים הופך גם עניין הסדרי הראייה לקלף שמנסים הצדדים להיעזר בו כדי להשיג לעצמם תנאים עדיפים.
הסדרי ראייה נקבעים להורה שאינו המשמורן. הם נקבעים בפסק הדין בהליך גירושין. תביעה להסדרי ראיה מוגשת על ידי אחד ההורים (בדרך כלל, זה שקיבל הסדרי ראייה) כדי לשנות את אשר נקבע בהסכם הגירושין.
פעמים רבות נובעת תביעה לשינוי הסדרי ראייה מרצון של אחד ההורים להעתיק את מקום מגוריו, בין אם בתוך גבולות ישראל או לתקופה ממושכת לחו"ל.
איך נקבעים הסדרי ראיה?
הסדרי הראייה יקבעו לאחר שידוע מי יהיה ההורה המשמורן. כאשר מדובר בילדים עד גיל שש "חזקת הגיל הרך" (המקובלת בישראל), מעניקה את המשמורת לאם (אלא אם ישנן נסיבות יוצאות דופן). האב יקבל הסדרי ראיה מצומצמים יחסית, בדרך כלל פעמיים בשבוע מחזרת הילדים מן המסגרת (פעוטון / גן / צהרון), מחצית מימי חופשות החגים והקיץ וכן בכל סוף שבוע שני.
ככל שמדובר בילדים גדולים יותר, ירשה לעצמו בית המשפט לחרוג מהסדרי הראייה הבסיסיים שתוארו לעיל.
זכויותיו של הורה לו נקבעו הסדרי ראיה
במקרים בהם ההורה המשמורן אינו מאפשר להורה שקיבל הסדרי ראיה לממשם הלכה למעשה ניתן לפנות לפקידת הסעד, לבית המשפט או אפילו למשטרה בבקשה לפעול על מנת לאפשר קיום הסדרי הראיה כפי שנקבעו.
רק עו"ד לענייני משפחה בעל ניסיון בטיפול בתיקי הסדרי ראייה ידע כיצד כדאי לפעול על מנת לחייב את ההורה המשמורן לאפשר קיום הסדרי הראייה כלשונם. חשיבות הנושא ברורה שכן אי קיום הסדרי הראייה פוגע בקשר בין הורה לילדיו.
ישנם מקרים בהם הורה שקיבל הסדרי ראייה אינו מבלה במלואו (או בכלל.) את הזמן שנקבע לו עם ילדיו.
לא ניתן לחייב הורה כזה לקיים את הסדרי הראיה, אולם ניתן לעיתים לתבוע הגדלת מזונות שכן על ההורה המשמורן מתווספות הוצאות שהיה נושא בהן ההורה בעל הסדרי הראיה בעת שהילדים היו שוהים עימו.
תסקיר פקידת סעד
בדרך כלל, בתביעה להסדרי ראייה יקבע בית המשפט פקידת סעד שתיפגש עם ההורים והילדים, תברר את מכלול הנסיבות ותמליץ לבית המשפט (באמצעות "תסקיר" שתגיש) מה הסדרי הראייה הרצויים (כל זאת כאשר טובת הילד בראש סדר מעייניה).
בית המשפט אינו מחויב לקבל את ההמלצות בתסקיר אולם ברוב המקרים כך יהיה.
משרד עו"ד רענן גל ושו"ת מתמחים בדיני משפחה, צברנו ניסיון רב גם בניהול הליכי תביעה להסדרי ראיה. תוכלו לפנות אלינו בכל שאלה, נשמח לעזור בייעוץ ובמידת הצורך במתן שירותים משפטיים האיכותיים והמסורים ביותר.