צריכים ייצוג משפטי? השאר את הפרטים ואני אדאג להוציא את האמת

    אפטרופוסות

    אפוטרופסות פירושה חסות על מי שאינו יכול לדאוג לענייניו, לפחות מבחינה מסוימת. האדם שלו ממונה אפוטרופוס נקרא "חסוי".

    בישראל, כמו ברוב מדינות העולם, ישנה אפוטרופסות טבעית של הורים על ילדיהם הקטינים (בארץ עד גיל 18).

    אפוטרופסות זו פוקעת מאליה ברגע שהקטין הופך בגיר.

    המילה אפוטרופוס לקוחה מיוונית "אפיטרופוס" שם פירושה אדם האחראי על מישהו שמוגבל ביכולתו לדאוג לעצמו.

    כאשר מתקיימות נסיבות מיוחדות, הן עבור קטינים (למשל שהוריהם נפטרו או שהם ממשפחות שאינן מתפקדות) והן עבור בגירים (שבאופן קבוע או זמני אינם מסוגלים, מסיבות שונות (למשל מחלה), למהל את ענייניהם), יכול בית המשפט לענייני משפחה למנות אפוטרופוס.

    מכיוון שבית המשפט הדן בבקשות למינוי אפוטרופוס הוא בית המשפט לענייני משפחה רק עו"ד המתמחה בדיני משפחה מתאים לנהל הליך כזה. חשוב לוודא שלעו"ד שבשירותיו שוקלים להיעזר יש ניסיון מוכח בטיפול בתיקי אפוטרופסות, רק כך תובטח השגת התוצאות הרצויות במהירות הרבה האפשרית.

    מינוי אפוטרופוס לקטינים

    כפי שתואר לעיל, הורי קטין הם האפוטרופוסים הטבעיים שלו. מינוי אפוטרופוס לקטין נדרש רק במקרים בהם ההורים אינם יכולים לדאוג כהלכה לענייניהם של ילדיהם.

    במקרים של הורים שנפטרו, הוכרזו כפסולי דין, אינם ממלאים כהלכה את תפקידם כאפוטרופוסים (אז נשללת מהם האפוטרופסות על ידי בית המשפט) ימנה בית המשפט לקטינים אפוטרופוס אחר. בדרך כלל יהיה זה מישהו מבני משפחתם של הקטינים. לעיתים, ימנה בית המשפט אפוטרופוס בנוסף להורים.

    ניתן למנות אדם כאפוטרופוס רק אם הביע הסכמתו לכך.

    במקרים של זוגות שמתגרשים, האפוטרופסות נותרת בידי שני ההורים בדיוק כפי שהייתה כל עוד היו נשואים. זאת גם במקרים של משמורת משותפת וגם כאשר יש הורה משמורן והורה המקבל הסדרי ראיה בלבד.

    הורים שנפרדים יכולים להסכים ביניהם שהאפוטרופסות תימסר לאחד מהם, הסכם כזה תקף רק אם אושר בבית המשפט.

    בבואו לפסוק בענייני אפוטרופסות לקטינים, ישים בית המשפט בראש מעיניו את טובתו של הקטין.

    מינוי אפוטרופוס לבגיר

    עקרון מנחה של בית המשפט לענייני משפחה הוא להימנע עד כמה שניתן ממינוי אפוטרופוס לאדם בגיר שכן מינוי כזה נוגד את חופש הפעולה הטבעי שראוי שיהיה לכל אדם בניהול ענייניו. אדם יכול להפוך "חסוי" (דהיינו שמונה לו אפוטרופוס) רק אם הוכרז כ"פסול דין", מי שאינו יכול, לצמיתות או באופן זמני, לנהל את ענייניו.

    בישראל, קיים מוסד "האפוטרופוס הכללי" המשמש אפוטרופוס כל עוד לא מונה אחר. אפוטרופוסים שמונו על ידי בית המשפט חייבים לדווח לאפוטרופוס הכללי על פעולותיהם. כך מתקיים פיקוח על האופן בו נוהג האפוטרופוס בנכסיו של החסוי למשל. לעיתים, מתמנה אפוטרופוס רק לחלק מענייניו של החסוי, למשל אפוטרופוס לגוף (לעניינים פיזיים בלבד) או דווקא אפוטרופוס לרכוש.

    משרד עו"ד רענן גל מתמחה בדיני משפחה. צברנו ניסיון רב בניהול תיקי אפוטרופסות, הנכם מוזמנים לפנות אלינו בכל עניין גם התחום זה. נשמח לסייע במידע, ייעוץ ובמידת הצורך במתן ייצוג משפטי מעולה.

    צריכים ייצוג משפטי? השאר את הפרטים ואני אדאג להוציא את האמת

      קידום משרדי עורכי דין קידום משרדי עורכי דין